ATAŞEHİR VETERİNER KLİNİĞİ - Ataşehir 7/24  Veteriner

Kolay Fark Edilmeyen Hastalık Belirtileri


1. Uygunsuz Dışkılama: Ne kadar mahsus yapıyor gibi görünse de eğer bir kedi dışkılama kabım kullanmıyorsa, size bir şey anlatmak istiyordur. Bunun altında verilmek istenen mesaj fiziksel ya da psikolojik bir rahatsızlık olabilir. Fiziksel olanlar içinde idrar kesesi ya da bağırsak inflamasyonu, artrit, hipertiroidizm, diyabet ya da demans sayılabilir. Psikolojik problemler ise sosyal rahatsızlık; sıkıntı; kedilere has davranışları sergileme olanağının olmaması; başka hayvanlar, çocuklar ya da yetişkinlerden rahatsızlıktan kaynaklanan anksiyete olabilir.

2. Etkileşimde Değişiklikler: Bir kedinin insanlarla, diğer hayvanlarla ya da kendi çevresiyle olan etkileşimindeki değişimler de ağrı ya da rahatsızlık belirtisi olabilir.

3. Aklivitelerde Değişim: Enerjideki azalma aniden ya da kademeli gerçekleşebilir. Kademeli azalmalar genelde “yaşlanmaya” bağlanmaktadır, ancak sağlıklı bir bireyin sadece yaşlanmayla yaşamının “yavaşlaması” için medikal bir sebep olmadığından, başka sebepler aranmalıdır. Dehidrasyon, artrit gibi bir sebeple ağrı, ya da hipokalemi, kontrol edilmesi gereken muhtemel problemlerdendir. Bunun tersi de doğrudur: normal halinden yüksek enerji sergileyen bir kedide, gizli bir hastalık, muhtemelen hipertiroidizm ya da hipertansiyon, mevcut olabilir.

4. Uyku alışkanlıklarında değişim: Hem uyku patemlerini (gündüz ve gece uyku saatleri) hem de uyku postürlerini kapsar. Ağrısı olan ya da demans görülen kediler, eskisinden daha az uyur. Örneğin FIV enfeksiyonunda daha kısa uyurlar. Geceleri miyavlama; görme ya da duyma zorluğu, hipertansiyon, hipertiroidizm, ağrı ya da demanstan kaynaklanabilir.

5. Yemek ve Su Tüketimindeki Değişimler: Uykuda olduğu gibi burada da sadece miktar değil, bu aktivitelerle ilgili davranışlardaki değişiklikler de düşünülmelidir (nerede, ne sıklıkta, her seferinde tüketilen miktar, vücut postürü gibi).

6. Açıklanamayan Kilo Kaybı ya da Alımı: Öncesinde obez olan bir hastanın hızlı kilo kaybetmesi ilk bakışta sevindirici gözükse de (sağlıklı bir diyeti takip edenlerde dahi), genelde dramatik bir değişiklik değildir. Oral ağrı da iştahsızlığa sebep olabilir. Kademeli kilo kaybı yaşlılığa bağlı olabilir, ancak takip edilmeli ve araştırılmalıdır. Kilo alımı genelde fazla kaloriden kaynaklanır, ancak aynı zamanda abdominal ya da torasik sıvı toplanmasıyla da ilgili olabilir. Muayenelerde yardımcı olabilecek yöntemler arasında aralıklı olarak kilo ölçümü, vücut kondisyon skoru ve yüzde olarak kilo değişimi ölçümü sayılabilir.

7. Temizlik Alışkanlıklarında Değişim: Aşırı temizlenme davranışı; deride iritasyon (alerji, pire ya da kuruma), nöropati ya da psikojenik (endorfın salgılanması ve stresin azaltılması) kaynaklı olabilir. Tüy topaklanmaları; dermatolojik, psikojenik, farklılaşmış bir sindirim hareketi ya da ağrı sebebiyle ortaya çıkabilir.

8. Stres Belirtileri: Daha önce bahsedilen uygunsuz dışkılama ve aşırı temizlik davranışlarına ilave olarak bir rahatsızlık olduğuna dair belirtiler şunlar da olabilir: saklanma, yiyecek olmayan cisimleri kemirmek, kulağın normalden daha geriye itilmesi ve kuyruğun savurulması.

9. Ses Değişimleri: Geceleri miyavlama sadece bir belirtidir. Bunun yanında ses tonunda ve perdesinde değişimler ya da ses çıkarma sıklığında değişimler de göz önüne alınmalıdır.

10. Nefes Kokusu: Çeşitli oral ve dental faktörler halitozise sebep olur: kedilerde periodontal hastalık son derece yaygındır; bunun dışında tümörler, sialoadenit, abse, anal keselerden ya da enfekte vücut kısımlarından temizlenme ile yayılan kokular da nedenler arasında sayılabilir.

Kedinin bir probleminin olduğunun sahibi tarafından anlaşılması, alıp veteriner hekime getirmesi için yeterli olmayabilir. Proaktif hastalık tespiti için tarama yapılması da uygulanması pek mümkün bir yaklaşım olmayabilir. Çünkü insanlar kedilerini kliniğe getirmeyi sevmezler. Kedi sahiplerinin çoğu ya kedilerini evde tedavi etmeyi denerler ya da durum çok ciddileşene kadar veteriner hekime gitmekten kaçınırlar! Bu noktada, hastalarımızın yaşamlarını iyileştirebilecek ve müşterilerimize yardımcı olmamızı sağlayacak ikinci önemli fırsatı karşımızda buluyoruz.