ATAŞEHİR VETERİNER KLİNİĞİ - Ataşehir 7/24  Veteriner

Balıklarda Mantar Hastalığı

Mantar oluşumunun sebepleri ve alınması gereken önlemler nelerdir?

Mantar etkenleri kötü su koşulları ve düzenli dip temizliği yapılmayan akvaryumlarda daha iyi barınma alanı bulur. Düzenli dip temizliği yapılmayan akvaryumlarda gerek mama artıkları gerekse ölü canlılar birikebilir buda mantar etkenlerinin gelişmesi için uygun ortamı sağlar. Bu durumu engellemek için düzenli dip temizliği yapılmalı ve suyun değiştirilmesi gerekmektedir.

Akvaryumlarımızda bulunan stres faktörleri hastalığa yakalanmaları için uygun ortam oluşturur.

Balık derisinde oluşan yaralanmalar, çizikler, yırtılmalar deri bütünlüğünü bozarak mantar oluşumu için uygun ortam sağlar. Önlem olarak akvaryumlarda yapay bitkiler, keskin köşeli mercanlar ve süs eşyaları mümkün olduğunca kullanılmamalıdır.

Akvaryuma yeni giriş yapacak canlılar ve malzemeler iyi dezenfekte edilmelidir. Çünkü bitkiler, balıklar vecanlı yemler taşıyıcı konumundadır.

Mantar oluştuğu nasıl anlaşılır?

Balıkta durgunluk, iştah kaybı, gizlenme ve zayıflama gözlenebilir. Deri üzerinde kafa, ağız, burun bölgeleri, yüzgeçler, kuyruk ve solungaçlar potansiyel alanlardır ve bu bölgelerde oluşan iplikimsi ve pamukçuk şeklindeki yapılar gözle görülür niteliktedir. Başlangıçta beyaz renkli olan görüntü zaman ilerledikçe koyu bir renk alabilir. Ichthyoponus türü mantar, dahili bir mantar olduğundan dış belirtilerin gözlenmesi zaman alır.