ATAŞEHİR VETERİNER KLİNİĞİ - Ataşehir 7/24  Veteriner

BARF Diyeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler.

Bu hafta can dostlarımız için son dönemlerin popüler beslenmesi olan BARF hakkında bir yazı yazdık umarız sizlerin aklında ki soru işaretlerini birazda olsa giderebiliriz.

“BARF”, Biyolojik olarak uygun çiğ gıdalar yada kemik ve çiğ gıda kısaltmasıdır. Bu uygulama temelde pişmemiş et, kemik, sakatat ve sebzeleri içerir. Avustralyalı uygulayıcı  Dr. Ian Billinghurst. BARF kurucusu olarak kabul edilir. Bununla birlikte önerileri bilimsel kanıtlara dayanmamaktadır. Bu beslenme yönteminin oturtulduğu felsefe, köpeklerin yakın atası olarak kabul edilen kurtun doğal bir diyetle günümüze kadar erişmesi köpekler içinde en doğru beslenmenin bu olacağı yönündedir. Peki artık ailemizin bir bireyi olan petlerimiz için durum gerçekten de böyle mi ?

 Ticari olarak paketlenmiş mamalara genel itirazlar, üretim aşamasında yapılan ısıl işlemlerin, besin maddelerini tahrip etmesi, besin değerlerini düşürmesi ve sindirimi etkilemesi yönündedir. Bu konuda Morris ve arkadaşları 2004 yılında şu çalışmayı yapmışlar.

 Vahşi yaşamda av hayvanlarına bakıldığında nişasta içeriğinin düşük olduğu göz önüne alındığında, özellikle kuru gıdada yüksek miktarda nişastanın köpekler ve kediler için uygun olmadığı varsayılmaktadır. Ancak, Axelsson ve arkadaşlarının 2013 yılında yaptığı çalışmada, daha yüksek nişasta içeriği olan gıdalara adapte olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar köpeklerin ve kurtların genom sıralamasını yaptılar. Nişasta sindirimi için rol oynayan 36 genom belirlendi. Evcil köpeklerde nişasta ve yağ sindiriminde rol oynayan bu genlerden 10 anahtar gen tespit edildi. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda evcil köpeklerin, erken ataları kurtlara göre, nişasta yönünden zengin bir diyetle gelişmelerini sağlayan yeni uyarlamaların olduğunu gösterdi. Tarım devrimi sırasında giderek aratan nişasta bakımından zengin beslenmenin köpek ve insanda benzer adapte tepkilere neden olduğu belirlenmiş oldu.

HİJYENİK ENDİŞELER

Bizi ve evcil dostlarımızı en çok ilgilendiren noktaya gelecek olursa burada işler değişiyor. Gelin barf üzerine yapılan hijyen kalitesi ile ilgili bazı raporlara göz atalım.

Finley ve arkadaşları 2008 yılında, 166 ticari dondurulmuş çiğ gıdadan izole edilmiş Salmonella hakkında bir araştırma yapmışlar. Genel olarak %21 Salmonella prevalansı tespit edilmiş.  Salmonella içeren tavuk gıdası 16 araştırma köpeğine verildiğinde, 7 köpekte 1 ila 7 gün sonunda Salmonella etkenine rastlandı. 7 köpeğin 5’i beslenmede kullanılan gıda örneklerinde tespit edilenle aynı serotipte Salmonella etkeni olduğu doğrulandı. Bu araştırmada hiçbir köpek hastalık belirtisi göstermedi.

Yine 27 BARF ve 19 Ticari mama ile beslenen köpeklerde yapılan mikrobiyom araştırmasında BARF grubunda, ticari mama ile beslenen gruba göre lactobacillales, Enterobacteriaceae, Fusobacterium ,Clostridium ve Escherichia coli (E. coli) etkenlerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.

  Yapılan araştırmalar doğrultusunda AVMA (Amerika Veteriner Hekimler Birliği ), bir açıkla yayınlamış ; çiğ ve az pişmiş proteinin, Salmonella , Campylobacter , Clostridium , E. coli , Listeria monocytogenes ve enterotoksigenic Staphylococcus aureus etkenlerini taşıyabileceğini ve bu etkenlerin  enfeksiyon kaynağı olabileceğini söylemiştir. Bu enfeksiyonlar, evcil hayvanları ve evcil hayvan sahiplerinde aynı şekilde hayati tehlike oluşturabileceğini belirtmiştir.  Ham bir protein ürünü, evcil hayvanları ve insanları hasta edebilecek patojenleri ortadan kaldıran bir sürece maruz kalmadığı sürece, hem evcil hayvanlar hem de evcil hayvan sahipleri için önemli bir halk sağlığı riski oluşturacağınıda belirtmiştir.

Sonuç olarak, BARF beslenmesiyle kazanılan bir avantaj raporlanmamıştır, ancak bu beslenmeyle bizi 3 potansiyel tehlike bekliyor olabilir.

  1. Beslenme rasyonu makro ve mikro düzeyde doğru hazırlanmazsa, dengesiz beslenme ile beraberinde rahatsızlıklara sebep olabilir
  2. Doğru hazırlanmayan kemikler gasto intestinal sistemde tıkanmalara sebep olabilir.
  3. Salmonella, E. Coli , Clostridium gibi etkenleri saçmasıyla halk sağlına tehdit oluşturabilir.

Sonuç olarak, evcil dostunuzu nasıl besleyeceğiniz sizlere kalmıştır, fakat biz hekimlerin görevi halk sağlığını tehdit eden bu gibi durumlarda hayvan yakınlarını bilgilendirmektir.

 Sağlıklı günler dileriz

Vet.Hek.Batuhan ELİFOĞLU

http://www.pethekimi.com/barf-diyeti-hakkinda-bilinmesi-gerekenler/