ATAŞEHİR VETERİNER KLİNİĞİ - Ataşehir 7/24  Veteriner

Beyaz Benek Hastalığı Nedir?

Beyaz Benek Hastalığı Nedir?

Beyaz benek hastalığının etkeni Ciliaten parazit ailesine ait bir parazit türüdür. Bilimsel adı ichthyophthirius multifiliis' dir.

Hastalığın belirtileri balığın vücüdunda (deri üzerinde) oluşan yayılmış beyaz noktacıklar ve deri yüzeyindeki mukozanın mat bir renk almasıdır.

Hastalığın gelişmesindeki etkenler arasında akvaryumdaki hijyenik olmayan ortam, akvaryum temizliğinin düzenli olarak yapılmaması, akvaryum suyunu değiştirirken yapılan hatalar ve balıkların yaşadığı suyun uygun özelliklerde olmamasıdır.

Hastalığın etkeni olan Ichthyophthirius multifiliis (beyaz benek) paraziti akvaryumlarda yaygın şekilde görülen ve hızla yayılan bir parazit türüdür. Bu parazit suda 3°C de 30°C sıcaklıkta yaşar, ürer ve yayılır. Parazitlerin boyları 0,5-1,5 mm civarındadır. . Erişkin hale gelen parazitler balığın vücudundan ayrılarak uygun bir ortam bularak bölünmeye başlarlar. Bu bölünme ikinin katları şeklinde devam eder. Suyun sıcaklığının parazitin çoğalmasına uygun olduğu durumlarda sayıları çok kısa bir sürede artabilir. Bölünen yeni parazitler su içinde yüzerek balık avına çıkarlar. Yapışacak bir balık bulamazlarsa 2 gün içinde ölürler.

Kış aylarının gelmesiyle beraber akvaryum suyunun ısısının değişmesi sebebiyle strese giren balıklarda hastalığın görülme sıklığı artmaktadır. Stres etkisiyle bağışıklık sistemi zayıflayan balığın mukoza tabakasının zayıf düşmesi sonucu parazitler kendilerine uygun konaklama ortamına sahip olurlar. Parazitler zayıflayan mukoza katmanından balığın vücut sıvısına ulaşıp beslenmeye çalışır ve tüm bunları yaparken balığa zarar verir.

Beyaz Benek Hastalığından Korunmak İçin Ne yapabilirim?

Balığınızın bu hastalığa yakalanmaması için alabileceğiniz bazı önlemler var. Eğer bunlara dikkat ederseniz hastalığın bulaşmasını engelleyip balıklarınızın sağlığına dikkat etmiş olursunuz.

1- Akvaryumunuz için en uygun ısıtıcıyı tercih edin.Akvaryum kapasitenize uygun olan güçteki bir ısıtıcıyı kullanmıyorsanız sudaki sıcaklık değişimleri kaçınılmazdır ve buda balıklarınızın hastalanmasına neden olacaktır.

2-Akvaryum suyunuzun uzun zaman beklemiş ve hijyenik açıdan uygun olmadığı durumlar balıklarınızın hastalığa yakalanmasına davetiye çıkaracaktır. Su değişimi esnasında dikkat edeceğiniz husus ilave edeceğiniz su ile akvaryumunuzdaki suyun sıcaklıklarının aynı olmasıdır.

3-Hastalık etkeninin bulaşmasını engellemek için deri ve mukoza katmanlarının direncini artırmak önemlidir bu sebeple vitamin takviyesi yapmanız uygundur.. Özellikle B VİTAMİNİ kompleksli ürünler kullanmak daha faydalı olacaktır. Eczanelerde satılan bemiks vitamin kullanımı da, direnci artırmak adına etkili bir önlem şeklidir.

Balığımın Beyaz Benek Hastalığına Yakalandığını Nasıl Anlarım ?

Balığınızın Beyaz Benek Hastalığına yakalandığını anlamak çok zor değildir. Hastalık etkenleri gözle farkedilebilecek büyüklüktedir. Hastalık genellikle yüzgeçlerde başlar. Ayrıca bu hastalığa yakalanan balıklarda ani pike hareketleri gözlenir, sıklıkla akvaryum içindeki bitki ve süslere sürtünür. Hastalığın ilerlediği vakalarda sık solungaç hareketleri gözlenir.


 

Tedavisi Nedir?
Hastalığı erken teşhis etmek tüm hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da tedaviyi kolaylaştıracaktır. Parazitlerin henüz daha yeni çoğalmaya başladığı dönemde yapılacak bir tedavi ile parazitlerin çoğalmasının önüne geçilip daha etkin bir tedavi sağlanabilir. En pratik tedavi yöntemi, su ısısının kademeli olarak normalden 3-4 dereceartırılmasıi ve balık türleri için sakınca yoksa, kaya tuzu kullanımıdır. Tuz miktarı balığın tolore edebileceği oranda ayarlanmalıdır. Bu sırada akvaryum, günlük düzenli su değişimi ile takviye edilmelidir. Su sıcaklığı yükseldiğinde oksijen yokluğu çekileceği için akvaryum iyice havalandırılmalı, gerekirse takviye ekipmanlarla suyun oksijen seviyesi yükseltilmelidir. Işıklar kapalı tutulmalıdır. Bu tedavi yöntemine genelde balıklar cevap vermektedir. Bunun dışında piyasada satılan değişik markalarda ilaçlar mevcuttur. Hangi ilacın nasıl etkin kullanılacağı ancak prospektüsünden anlaşılır. Fakat genel olarak mantık ilaç kullanımı ile birlikte, günlük dipten su çekimi ve değişimi ile takviye yapılmasını ihtiva eder. Tedavi birkaç gün sürer.