ATAŞEHİR VETERİNER KLİNİĞİ - Ataşehir 7/24  Veteriner

Kaplumbağalarda Akciğer Enfeksiyonu

Nedenleri

Akciğer enfeksiyonu kaplumbağalarda kötü yaşam alanları sebebiyetiyle gerçekleşen bir hastalıktır. Su sıcaklığının 28 derecede sabit olmamasır sebebiyle soğukta kalan kaplumbağalarda gözlenir. Eğer ısıtıcı lambanız var ve hava sıcaklığı 30-35 derece ise akvaryumun üstünü kapamanıza gerek yoktur fakat böyle bir ortamınız yoksa gündüzleri akvaryumun üstünün üçte ikilik geceleri ise tamamen kapatılmadığı durumlarda soğukta kalan kaplumbağalarda sıklıkla gözlenen bir hastalıktır. Vitamin takviyesi yapılmayan ve güneş ışığından yeterli faydalanamayan kaplumbağalarda bağışıklık sistemi zayıflar ve vücut hastalıklara karşı dirençsiz hale gelir. Yine benzer bir durum evde başı boş dolaşan kaplumbağalar içinde geçerlidir.

Belirtileri

Hafif Akciğer Enfeksiyonunda genel belirtiler çenenin açılıp kapanması esnasında gıcırdama benzeri sesler, kabuğun alt kısmının (karın bölgesinin) hafif pembe renkli olması, karın bölgesinde ince beyazımsı halka ve enine çizgiler, iştahta azalma, hapşırma sudan ziyade kuru bölgeleri tercih etmedir.

Orta şiddette ve Ağır Akcşğer Enfeksiyonunda ise belirtiler hafif akciğer enfeksiyonundaki belirtilere ek olarak batmada zorlanma ya da tam tersi taş gibi dibe çökerek su üstüne çıkmakta güçük, yamuk yüzme, pembeden kırmızıya dönmüş bir karın bölgesi kabuğu, şiş gözler, devamlı karada kalma, hırıltılı sesler, burundan ve ağızdan beyaz sümüksü bir akıntının gelmesi, zorlukla nefes alma ve suyun altında burundan hava kabarcıkları çıkarma gibi belirtiler gözlenir.

Eğer kaplumbağanızda bu belirtiler varsa derhal bir veteriner hekime danışmalı ve tedavi ettirmelisiniz. Veteriner hekim bu durumda bir antibiyotikle tedaviye başlayacaktır. Bunun yanısıra su sıcaklığını 33 dereceye çıkarmalı, akvaryumun üstünü tamamen kapamalı ve akvaryumdaki su miktarını boğulmaları önlemek amaçlı boyunu geçmeyecek şekilde düzenlemelisiniz. Hastalık ancak kabuk altındaki pembelik tamamen kaybolduğunda sonlanmış kabul edilmelidir. Tedavinin aylarca sürebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.